Maar goed, WK gekte voorbij, terug naar de waan van alledag. Zoals werk, kabinetsformatie, afsluitbare oliebronlekken en de toenemende populariteit van het begrip ‘duurzaam’.
Het houdt mij ook steeds meer bezig: verantwoord omgaan met milieu, natuur, energie, voedselbronnen en de leefomgeving.Duurzaam is allang niet meer alleen een ‘ding’ voor bedrijven en politiek, maar voor iedereen op persoonlijke schaal. Ook bij mij thuis. Daar kun je best creatief in zijn. Een bescheiden voorbeeld uit eigen ervaring.
Locatie: doucheruimte. Situatie: klaar met afspoelen, koud water uiteraard warm aanbevolen. Volgende stap: afdrogen. Hier is ook winst te behalen, in mijn geval ten minste.
Tot voor kort gebruikte ik uit gewoonte twee handdoeken, een voor de grote globale droogbeurt, en nummer twee voor de nadroog, de details, bijvoorbeeld tussen de tenen. (Belangrijk, scheelt ook schimmel).
Het gebruik van twee handdoeken was verleidelijk: ze liggen altijd in stapels klaar, met dank aan de huishoudelijke dienst, mijn zorgzame partner (een van de redenen waarom ons een-tweetje zo duurzaam is). Hoe dan ook: gemak dient de druipende blote mens.
Maar onderhuids zeurde mijn MVO bewust geweten: kon ik niet met één handdoek toe?
Ja dus. En ik doe het als volgt ook, geleerd van onze hond. Wat doet zij namelijk, als zij nat is.? Precies, flink met het hele lijf schudden om zoveel mogelijk vocht af te slaan, daar komt altijd heel wat van af. Je kunt er zo een klein tuintje mee besproeien.

Ik kan u verzekeren dat ik zo aardig wat water van me af weet te schudden. En dat ik daarna aan één handdoek ruim genoeg heb. De winst: één handdoek minder in de was, á drie keer per week, dat is op jaarbasis toch 150 handdoeken. Scheelt al gauw 10 á 15 wasmachine beurten per jaar. In het grote plaatje misschien een druppel op de gloeiende plaat. Maar zonder druppels, geen oceaan. Het gaat om het idee…
tip: klik op de foto's voor groter beeld..op eigen risico